Dictionar / Gadget-uri / GPS / Techpedia / Telefoane

A-GPS: Pozitionare GPS rapida pentru dispozitivele mobile

GPS-ul asistat, de obicei abreviat ca A-GPS sat aGPS, este un sistem care in anumite conditii imbunatateste performanta la pronire (Time-To-First-Fix -TTFF) a unui sistem bazat pe pozitionare GPS. Este folosit la scara larga in telefoanele mobile dotate cu GPS, dezvoltarea sa fiind accelerata de requirement-ul 911 din SUA care cere ca locatia unui telefon mobil sa fie disponibila autoritatilor in cazul unui apel de urgenta.

Descriere

“De sine statator” sau “autonom”, GPS-ul foloseste doar semnale radio de la sateliti. A-GPS foloseste in plus si resursele retelei mobile pentru a localiza si a folosi satelitii in cazul in care semnalul este de slaba calitate. In conditii de foarte slaba calitate a semnalului, de exemplu intr-un oras, aceste semnale se pot propaga pe mai multe cai atunci cand sunt reflectate de cladiri, sau sunt slabite cand trebuie sa traverseze diferite straturi atmosferice, pereti sau coroanele copacilor. Cand sunt deschise pentru prima data in astfel de conditii nefavorabile, sistemele de navigatie GPS autonome pot sa nu reuseasca sa-si stabileasca pozitia din cauza semnalului fragmentat, facandu-le imposibil de utilizat pentru o perioada de timp destul de lunga. Determinarea pozitiei poate  dura si 12.5 minute (timpul necesar pentru a descarca pozitiile satelitilor - GPS almanac).

Un sistem GPS asistat poate rezolva aceasta problema folosind date furnizate de reteaua de telefoenie. Din motive de facturare, operatorii mobili de multe ori considera aceste accesari ca transferuri de date, care bineinteles vor fi taxate.

Moduri de operare

 1. Informatia este folosita pentru a accesa satelitii mai repede [Mobile Station Based(MSB)]
  • Poate furniza receptorului GPS date despre orbita satelitilor GPS (almanac), permitand astfel acestuia sa stabileasca unde sunt satelitii mult mai rapid.
  • Reteaua mobila poate furniza ora exacta.
 2. Calcularea pozitiei de catre server folosind informatia transmisa de catre receptorul GPS [Mobile Station Assisted(MSA)]
  • Dispozitivul captureaza fragmente de semnale GPS, impreuna cu ora aproximativa, pe care server-ul le va transforma ulterior intr-o pozitie.
  • Server-ul care ofera asistarea se presupune ca are semnal satelit de calitate buna si putere de calcul suficienta pentru a procesa fragmentele de semnale primite.
  • Coordonatele precise ale statiilor din fiecare celula a retelei mobile permit cunoasterea mai buna a conditiilor ionosferice sau ale altor conditii care pot afecta semnalul GPS , permitand astfel o calculare mai precisa a pozitiei.

Un receptor capabil de A-GPS va folosi conexiunea de date disponibila (Internet sau alta) pentru a contacta serverul care ofera asistarea. Daca este capabil de a functiona si autonom, atunci receptorul GPS isi va folosi aceasta capacitate de localizare care desi este mai lenta nu depinde de reteaua mobila. Unele  dispozitive A-GPS nu au totusi optiunea de a intra in modul GPS autonom.

Multe telefoane mobile combina A-GPS-ul cu alte servicii de furnizare a locatiei, cum ar fi “Wi-Fi Positioning System”, ”cell-site multilateration” si cateodata “hybrid positioning system”.

Modul de functionare

GPS-ul de sine statator furnizeaza primele date despre pozitie in aproximativ 30-40 de secunde. Acesta are nevoie de informatie despre pozitia pe orbita a satelitilor pentru a calcula pozitia curenta. Rata de transfer intre satelit si receptor este de doar 50 biti/secunda, asa ca descarcarea datelor despre pozitia satelitolor direct de la acestia in mod normal dureaza foarte mult, iar in cazul in care semnalul de la satelit se pierde in timpul transferului, ce s-a descarcat pana atunci este inutilizabil urmand ca receptorul sa inceapa o noua descarcare de la zero. In AGPS, operatorul retelei mobile pune la dispozitie un AGPS server. Aceste AGPS servere descarca informatia despre pozitia pe orbita a satelitilor si o stocheaza intr-o baza de date. Un dispozitiv capabil de AGPS se poate conecta la aceste servere si descarca aceasta informatie folosind comunicatia standard de date in functie de tipul retelei (GSMCDMAWCDMALTE) sau chiar folosind alte metode de comunicare cum ar fi Wi-Fi. De obicei rata de transfer prin aceste metode este mare, deci descarcarea informatiilor despre pozita satelitilor se face mult mai repede.

Tags: , , , ,

Comentarii prin facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Plasmă vs LCD  |