Dictionar / Gadget-uri

Ce este un phablet?

Phablet-ul, asa cum sugereaza si numele, este un dispozitiv care combina capabilitatile de a efectua apeluri de voce ale unui smartphone cu dimensiunea mai mare a unui ecran de tableta. Mai mare decat un smartphone, dar totusi nu la fel de mare ca o tableta, ecranul  unui phablet este undeva in intervalul de la 5″ la 7″. Un alt feature care putem spune ca defineste un phablet este prezenta unui creion de tip stylus. Suprafata mare, luminozitatea si grosimea mica a unui astfel de dispozitiv de obicei inlatura nevoia  de a purta cu noi si o tableta.

Pentru a clarifica si mai bine termenul, Samsung Galaxy Note de 5.3″ este considerat un phablet, in timp ce ASUS Padfone, cu un telefon care poate fi andocat intr-o tableta, nu este considerat un phablet. Ideea de phablet este aceea de a te putea bucura de ce este mai bun in ambele lumi, fara a exista nevoia unui dispozitiv aditional.

Daca ne uitam putin in urma, pe piata primul phablet a fost Dell Streak lansat in iunie 2010. Alte exemple notabile sunt  Samsung Galaxy Note I si II, LG Optimus Vu si Intuition. Intre timp, mai multi fabricanti au introdus dispozitive de 5″. HTC  a fost prima companie care a a facut asta cu dispozitivul HTC Droid DNA. Ca si in cazul HTC,  smartphone-urile de 5″ nu sunt considerate phablet-uri.

Fara indoiala phablet-ul este pe un trend ascendent. Ne intrebam daca intr-adevar phablet-urile vor fi prezente o perioada indelungata pe piata sau vor fi doar trecatoare. Bineinteles discutiile in jurul terminologiei nu sunt inca incheiate, termenul phablet nefiind inca pe deplin acceptat de catre industrie si consumatori.

Tags: , , ,

Comentarii prin facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Intel cumpără producatorul chip-urilor de iPhone  |