Hardware / Slider / TV & Audio

Plasmă vs LCD

Care este diferenţa?

Atunci când ne referim la televizoare cu ecran plat, utilizăm deseori în mod interşanjabil termenii „plasmă” şi „LCD”. În realitate, televizoarele cu plasmă şi televizoarele LCD sunt foarte diferite. Ecranele cu plasmă utilizează celule mici cu plasmă cărora li se aplică o tensiune electrică pentru a genera o imagine. Ecranele LCD (Liquid Crystal Display) utilizează cristale lichide în straturi în spatele a două foi de sticlă, care sunt încărcate apoi cu energie electrică pentru a crea o imagine.

Deşi ambele tehnologii pot oferi rezultate excelente, există diferenţe în ceea ce priveşte performanţa şi calitatea imaginii. Mai jos sunt enumerate diferenţele şi avantajele fiecărei tehnologii.

Plasma

Plasma

LCD

LCD

Calitatea generală a imaginii

Plasma este excelentă la producerea nuanţelor mai închise, însă, mulţumită dezvoltărilor recente ale tehnologiei LCD, aceasta oferă de asemenea acum rezultate excelente pentru nuanţele mai închise. În plus, performanţa ecranelor LCD este îmbunătăţită de dezvoltările în tehnologia procesoarelor de imagine – BRAVIA ENGINE 3 reprezintă un exemplu bun, deoarece îmbunătăţeşte contrastul şi asigură culori mai clare.

Mişcare

Plasma a fost întotdeauna superioară în ceea ce priveşte reproducerea mişcării, însă dezvoltările recente în tehnologia LCD au eliminat această diferenţă. Mai mult, datorită inovaţiilor precum Motionflow 200 Hz, care adaugă cadre suplimentare în secvenţele de acţiune, tehnologia LCD este dificil de egalat în ceea ce priveşte fluiditatea şi detaliile în scenele de acţiune.

Performanţă în camere iluminate intens

Dacă nu puteţi să stingeţi lumina pentru a obţine o senzaţie de „cinema acasă” – poate că cineva doreşte să citească sau să mănânce în aceeaşi cameră – atunci un LCD este mai potrivit. Ecranele LCD au performanţe mai bune în camere luminoase şi, de aceea, sunt deseori utilizate în spaţii publice. Ecranele cu plasmă sunt mult mai potrivite pentru medii mai întunecate.

Efectul de remanenţă ireversibilă

Deşi această problemă este din ce în ce mai puţin întâlnită, televizoarele cu plasmă întâmpină încă probleme cu „remanenţa ireversibilă” a imaginilor pe ecran. Astfel, de exemplu, dacă vizionaţi un canal de ştiri care are în mod constant sigla pe ecran, respectiva imagine poate rămâne imprimată permanent pe televizor.

PC-uri şi jocuri

Cu mai mulţi pixeli pe inch pătrat pe un afişaj LCD în comparaţie cu alte tehnologii pentru afişaje, monitoarele LCD sunt ideale în special pentru afişarea cantităţilor mari de date cu o claritate şi precizie excepţionale. Aşadar, imaginile de la computere sau console de jocuri afişate de monitoarele LCD sunt extrem de bune, cu detalii color, fără nicio „pâlpâire” şi fără efect de remanenţă ireversibilă.

Consumul de energie

Ţinând cont de cheltuielile cu energia şi de aspectele ecologice din ce în ce mai importante, consumul de energie este un aspect esenţial la achiziţionarea unui televizor. Televizoarele LCD utilizează considerabil mai puţină energie decât ecranele cu plasmă – în multe cazuri, până la 50% mai puţină energie.

Privind spre viitor

Cota de piaţă de 80% a LCD-urilor sugerează că deţine unele avantaje cheie, însă, cu toate acestea, trebuie să vă convingeţi dvs. înşivă, în special pe o piaţă în care caracteristicile şi avantajele noi sunt adăugate într-un ritm atât de rapid. Ratele de reîmprospătare de 100 sau 200 Hz pentru LCD-uri şi tehnologia de iluminare cu LED-uri reprezintă două exemple recente ale dezvoltării tehnologiei LCD.

jocuri afişate de monitoarele LCD sunt extrem de bune, cu detalii color, fără nicio „pâlpâire” şi fără efect de remanenţă ireversibilă.

Tags: , , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  |